Sectorul inferior

Dunarea la Cazane

Sectorul inferior, romanesc (de la Bazias la varsare), incepe cu un defileu lung de 120km, care strabate Carpatii, avand pe o portiune de 45 km, numita Cazane, caracter de vale transversala cu versanti calcarosi abrupti. Acestia din urma bareaza Dunarea pe aproape toata latimea si in sectorul Portile de Fier.

 

Dunarea la Orsova

Intre Drobeta-Turnu Severin si Calarasi, Dunarea se largeste, lunca populata cu lacuri dezvoltandu-se si ea, mai ales pe malul stang. In cadrul albieie exista si ostroave vechi, neinundabile. De la sud de Calarasi pana la Harsova, intre bratul Borcea la vest si Dunarea Veche la est, se intinde Balta Ialomitei, iar de la nord de Harsova si pana la Braila, intre Dunare si Dunarea Veche, Insula Mare a Brailei (azi asanata). De la Braila pana la primul ceatal, unde se desparte in bratele Chilia si Tulcea, Dunarea curge pe o singura albie, cu coturi mari care favorizeaza formarea ingramadirilor de sloiuri de gheata. Adancimea ei atinge 24m, fundul coborand sub nivelul marii.

 

Delta Dunarii

La Tulcea, bratul Tulcea se desparte din nou, formand Sulina si Sfantu Gheorghe, astfel incat Dunarea se varsa in Marea Neagra prin trei guri principale, care formeaza o delta, Delta Dunarii. In perioada comunista, la ordinele lui Nicolae Ceausescu, s-a construit Canalul Dunare-Marea Neagra, care strabate Judetul Constanta, de la Cernavoda la Agigea, astfel incat Dunarea se varsa si prin el in mare.