Știați că ...

1. Delta Dunarii este unica delta din lume declarata in intregime rezervatie a biosferei.
In anul 1990 Guvernul Romaniei a declarat Delta Dunarii Rezervatie a Biosferei, hotarare confirmata prin Legea nr. 82/1993.
A fost inclusa in Lista Patrimoniului Universal Cultural si Natural UNESCO.
In prezent Delta este impartita in 3 tipuri de zone: zone cu regim de protectie integrala, zone tampon si zone economice.

2. Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede (teritoriu mlastinos) din Europa, acoperind o suprafata de 2.681 km2.

3. Suprafata Deltei Dunarii creste anual cu aproximativ 40 de metri patrati.

4. Delta Dunarii cuprinde una dintre cele mai mari intinderi de stufaris din lume.

5. Delta Dunarii este un tinut exotic, unde poti vedea peste 1830 de specii de copaci si plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluste, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de pasari si 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice si monumente ale naturii.

6. Delta Dunarii este cel mai important loc de popas pentru pasarile migratoare ce calatoresc intre regiunea tropicala si cea arctica, cinci din cele mai importante drumuri de pasaj trecand pe aici.

7. Deltei Dunarii se imparte in 3 tipuri de zone: 20 arii strict protejate, ce insumeaza o suprafata de 506 km2, zone tampon cu o suprafata de 2233 km2 si zonele economice cu o suprafata totala de 3060 km2.
 

8. In Delta Dunarii suprafetele cu vegetatie fixa ocupa 43%, padurile (atat cele naturale cat si cele plantate) ocupa aproximativ 4%, terenurile agricole ocupa 11,5% iar suprafetele cu pajisti ocupa aproximativ 6%.

9. In Delta Dunarii, se intalnesc doua plante carnivore, otratelul de balta si aldrovanda. Acestea si-au dezvoltat capcane, procurandu-si din corpul prazilor pe care le prind hrana.In Delta Dunarii sunt 479 de lacuri - 7,8% din suprafata Deltei.

10. In Delta Dunarii, se intalnesc singurele paduri de nisip din Romania, padurea Letea si padurea Caraorman, aici crescand liane ale caror lungimi pot ajunge pana la 25 de metri.

11. Cele mai mari pasari pradatoare din Delta Dunarii sunt Pelicanul Cret (Pelecanus crispus), anvergura aripilor sale atingand 3,2 metri si Vulturul Codalb (Haliaetus albicilla), anvergura aripilor sale ajungand la 2,5 metri.

12. Cea mai mica pasare din Delta Dunarii si din tara este pitulicea "Ochiul Boului"( Troglodytes troglodytes) cu o anvergura a aripilor de pana la 17 centimetri si o greutate de pana la 13 grame.

13. Cele mai longevive animale din Delta Dunarii sunt broasca testoasa de uscat (Testudo graeca ibera) si broasca testoasa de apa (Emy obicularis ), care pot atinge varsta de 120 de ani.

14. In Delta Dunarii isi are habitatul Sarpele Rau (Dolichophis caspius) care atinge o lungime de 1,8 m.

15. Insula Popina, din Delta Dunarii este singurul loc din tara unde gasim lacustra Isophya dobrogensis.

16. Rezervatia geologica Agighiol are in total 9,7 ha, singura rezervatie de fosile marine din Europa.

17. In Delta Dunarii este cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani).

18. In Delta Dunarii este cea mai bogata fauna ihtiologica (reprezentata de cc 100 de specii, din care amintim heringul de Dunare si sturionii, de la care se obtine pretiosul caviar).

19. Cea mai insorita localitate a Romaniei este orasul Sulina. Aceasta localitate este situata la cea mai joasa altitudine din tara noastra.

20. In Delta Dunarii se intalneste cea mai mica densitate a populatiei din Romania, un locuitor la 30 de hectare.

21. In Delta Dunarii este cel mai mare potential de plante medicinale cca. 195 specii.

22. Vulturul codalb (monument al naturii) este cea mai mare pasare ce se regaseste pe teritoriul Deltei Dunarii.